Hyödyt ja haitat hiusten kasvua edistävistä ravintolisistä

Epäilemättä hiuksillasi on erittäin tärkeä rooli koko ulkonäössäsi. Hiukset ovat yksi avain itseluottamukseesi ja persoonallisuuteesi. Hyväkuntoiset hiukset vaikuttavat positiivisesti itsetuntoon. Hiustenlähtö voi ongelma, joka vaikuttaa vastaavasti kaikkiin edellämainittuihin.

Hiustenlähtö ei ole pelkkä ikään liittyvä ongelma, vaan monien asioiden summa, joka voi kohdata nuortakin ihmistä. Oletko kärsinyt hiustenlähtöön liittyvistä ongelmista? Oletko pelästynyt hiustenlähtöä? Ongelmaan on useita ratkaisuja. Ravitsevien ruokien lista hiusten kasvuun liittyen on käytännössä loputon. Voit saada syömällä terveemmät ja kiiltävämmät hiukset. Tietyt ravintoaineet, kuten vitamiinit, rauta ja proteiinit, ovat välttämättömiä hiusten hyvinvoinnille. Jos et saa näitä ravintoaineita tarpeeksi ruoastasi, sinun kannattaa harkita lisäravinteita. Oletko ajatellut hankkia lisäravinteita itsellesi? Tässä muutama asia, joka kannattaa pitää mielessä.

Hyödyt hiusten kasvua edistävistä ravintolisistä

Rauta 

Rauta on erittäin tärkeää hiusten kasvulle ja terveydelle. Raudan puute johtaa myös anemiaan, joka voi aiheuttaa hiustenlähtöä. Jos syöt punaista lihaa vähemmän kuin kaksi tai kolme kertaa viikossa, harkitse rautaa lisäravinteena.

Omega-3 rasvahapot

Omega-3 rasvahappoja sisältäviä tuotteita ovat esimerkiksi äyriäiset ja pellavansiemenet, mutta voit myös ottaa sitä lisäravinteena, vaikkapa kalaöljyn muodossa. Omega-3 rasvahapot ovat kriittisiä solujen terveydelle, ja niiden ajatellaan tekevän päänahastasi ja hiuksistasi terveet ja kauniit.

Sinkki 

Sinkki on aktiivinen aineosa joissakin päivittäistavarakaupoissa myytävissä hilse-shampoissa. Ja näillä shampoilla on piilotettu bonus: Niiden on myös osoitettu kasvattavan hiuksia. Tämä johtuu siitä, että meidän kaikkien päänahassamme elää hiivaa. Jos tuota hiivaa tulee liikaa, mikroskooppinen tulehdus saattaa aiheuttaa hiustenlähtöä. Voit siis testata hilseshampoota parantaaksesi päänahan ja hiusten terveyttä, vaikka sinulla ei olisikaan hilsettä!

C-vitamiini

Vapaiden radikaalien tuhoutuminen voi estää hiusten kasvua ja aiheuttaa hiuksen ennenaikaisen ikääntymisen. C-vitamiini on voimakas antioksidantti, joka auttaa suojaamaan vapaiden radikaalien aiheuttamalta oksidatiiviselta stressiltä. Lisäksi kehosi tarvitsee C-vitamiinia tehdäkseen kollageeninä tunnetun proteiinin tärkeäksi osaksi hiustesi rakennetta. C-vitamiini auttaa myös kehoasi imemään rautaa, mineraalia, joka on välttämätöntä hiusten kasvulle. Mansikat, guavat, paprikat ja sitrushedelmät ovat kaikki hyviä C-vitamiinin lähteitä.

Muita hyötyjä

Edullisuus

Hiusravinnelisät eivät ole kovin kalliita, mutta näkyvien tulosten saavuttamiseksi niitä joutuu usein käyttämään melkoisen määrän aikaa. Kohtuullisen hintansa vuoksi niitä käytetään usein turhankin kauan. 

Saatavuus

Ei ole vaikeaa löytää lisäravinteita hiustenkasvuun. Lisäravinteita on helposti saatavilla apteekeissa, luontaistuotekaupoissa ja myös joissakin päivittäistavarakaupoissa. Myös netistä löytyy useita hiusravinnelisiä myyviä sivustoja. 

Saatavuus ei siis ole ongelma ja tästä syystä ravinnelisiä käytetäänkin paljon. Tulisi silti muistaa tutkia huolellisesti lisäravinteet ja niiden vaikutukset ja konsultoida esimerkiksi omaa lääkäriä, ihan jo välttääkseen mahdolliset sivuoireet, joita joillakin omavalintaisina ostoksina hankituilla ravinnelisien käytöllä saattaa ilmetä.

Verenkierron parantaminen

Hiusravintolisiä käytettäessä hiilidioksidi siirtyy helpommin verenkiertoon ja uudet kasvusolut lisääntyvät nopeammin. Verenkierron parantaminen auttaa hiusten kasvussa ja uusiutumisessa.

Haitat hiusten kasvua edistävistä ravintolisistä

Ravintolisät saattavat aiheuttaa allergioita

Joskus hiusten kasvuun tarkoitetut ravintolisät saattavat aiheuttaa allergioita, etenkin henkilöille, joilla on taipumusta B12-vitamiinin aiheuttamaan allergiaan. Yleensä henkilö tietää, onko hän allerginen tälle lisäaineelle. Oireina saattaa olla painetta rinnassa, kutiavaa ihottumaa, pahoinvointia ja kurkun ja kasvojen turvotusta. Näiden oireiden vakavuudesta riippuen mahdolliset riskit korvaavat hyödyt. Siksi on suositeltavaa kysyä ensin ammattilaisen neuvoa ennen hiusten ravintolisien käytön aloittamista. 

Annosten määrään kannattaa kiinnittää huomiota

Ravintolisien helppo saatavuus saattaa johtaa liikakäyttöön tulosten nopeuttamisen toivossa. Välttääksesi sivuvaikutuksia, joita liikakäyttö voi voi aiheuttaa, aloita aina ensin pienillä annoksilla ja nosta annostusta mieluummin hitaasti saavuttaaksesi hyvän lopputuloksen. Pidä mielessä, että samalla kun biotiini kasvattaa hiusta, se saattaa myös lisätä epätoivottua kasvojen karvoituksen lisääntymistä.

Mahdolliset sivuoireet

Like many other supplements, hair supplements definitely has some side-effects, with the most common being having an increased amount of acne that typically appears on the chin and around the jawline. However, this is not unusual for all users, as different doses increase or decrease acne. As of yet, there is still no known reason for this side-effect, as studies are still going on to really classify the effects of taking hair supplements, which is also true for other supplements. As you can see, there is currently little to no rules regarding these products, and biotin is of no difference. Its claims to help make hair fuller and healthier are still cautious at best.

Kuten muillakin lisäravinteilla, myös hiusten kasvua edistävillä ravintolisillä voi olla sivuvaikutuksia. Yleisin on lisääntynyt aknen määrä, joka tyypillisesti ilmestyy leukaan. Kaikilla käyttäjillä tätä ei tietenkään ilmene ja suositeltujen annostuksien määrät vaikuttavat myös sivuoireiden määrään. Syitä sivuoireiden syntyyn ei kaikkinensa vielä tiedetä ja tutkimuksia tämänkin parissa jatketaan. Hiusravinnelisien (pääsääntöisesti biotiini) käyttöön on tällä hetkellä vain vähän vähän kirjoitettuja ja todeksi tunnustettuja sääntöjä. Samaa pätee oikeastaan kaikkiin ravinnelisiin. Väitteet, jotka kertovat ravintolisien auttavan hiusten kasvussa, ovat parhaimmillaan edelleen varovaisia.

Ravintolisät voivat vähentää muiden lääkkeiden tehoa

Jos käytät muuta lääkitystä, kuten veren kolesterolia alentavia lääkkeitä, ravintolisät hiusten kasvuun eivät sovi ehkä sinulle. Joidenkin hiuslisäravinteiden on väitetty vähentävän muiden lääkkeiden tehoa. Vaikka biotiinin sanotaan auttavan ylläpitämään verensokeritasoja ja aineenvaihduntaa, joidenkin lääkkeiden kanssa yhteiskäyttö ei ole mahdollista.

Yhteenveto ravintolisien plussista ja miinuksista

Kaiken kaikkiaan hiusten kasvua edistävät ravintolisät voivat potentiaalisesti tehdä hiuksistasi paksummat ja täyteläisemmät. Toisaalta, kiinnitä huomiota annoskokoon välttääksesi epätoivottuja sivuvaikutuksia, joita aiemmin mainittiin. Konsultoi terveydenalan ammattilaista jos olet epävarma sopivatko ravintolisät sinulle.

Ravintolisien käytön lisäksi, muistathan pitää muutenkin hyvää huolta hiuksistasi!