TAMMIALE! KAIKKI -40% TAMMIALE! KAIKKI -40%

Miksi silkkisistä ja satiinisista tyynyliinoista tuli trendi?

Kauneusunien tarpeellisuudesta ei tarvitse edes kiistellä, mutta mikä juju on käyttämäsi tyynyn taustalla? Emmekä nyt puhu sen kiinteydestä, vaan tyynyliinasta.

Olet varmasti törmännyt silkki- ja satiinityynyliinoihin somessasi, mutta miksi niitä oikeastaan käytetäänkään? Pureudutaan asiaan. 

 

 

Eroon puuvillaisista tyynyliinoista

On jo aika vaihtaa tyynyliina pussilakanasetin mukana tulleesta toiseen.

Puuvillan karheat kuidut hankaavat hiuksiasi vasten ja aiheuttavat hiusten katkeilua sekä sen kuuluisan "bed headin". Pörröisiä tai takkuisia hiuksia on myös hankalampi harjata, mikä voi aiheuttaa lisää haavereita aamutoimien aikana. Märällä tukalla nukkumaan meneminen pörröttää hiuksiasi vieläkin enemmän.

Puuvillainen tyynyliina imee hyvin vettä, mutta se imee samalla myös öljyä hiuksistasi ja ihostasi johtaen niiden kuivumiseen. Kahdeksan tunnin yöunet kuivalla iholla voi pitkällä aikavälillä vaikuttaa jopa ryppyjen muodostumiseen.

 

Entä sitten silkki?

Silkki on luonnonkuitu, jota silkkiperhoset kehräävät kotelossaan. Kankaissa käytettävä silkki on tyypillisesti peräisin mulperiperhosilta ja se on ollut arvostettua siitä lähtien, kun se keksittiin Kiinassa tuhansia vuosia sitten. 

Silkin valmistus on edelleen verrattain kallista, minkä takia monet valmistajat yrittävät oikoa kulmia sitä tuottaessaan. Silkkikuituihin siis monesti sekoitetaan muitakin materiaaleja, mikä vaikuttaa sen imukykyyn, allergisoivuuteen ja pehmeyteen.

Niinpä aidot silkkityynyliinat eivät välttämättä sovi ihan jokaisen kauneusbudjettiin.

 

Tai satiini...?

Satiini ei ole oikeastaan kangas vaan tietynlainen kankaan rakenne. Termiä käytetään kuitenkin yleensä monista samalla tavalla tehdyistä tekstiileistä, joissa on kiiltävä ja sileä pinta. Silkki on siis yhdenlainen satiini, mutta satiineja voidaan tuottaa myös halvemmista materiaaleista, kuten polyesterista, rayonista, asetaatista ja nailonista.

Satiinia valmistetaan käyttämällä X määrää päällislankoja per yksi aluslanka. Esimerkiksi "4/1 satiinissa" päällislankoja on neljä ja aluslankoja yksi. Tämä perussidos saa kankaan päällispuoleen sileän ja kiiltävän pinnan sekä takapuolelle mattaisen ja karheamman tekstuurin.

Synteettisten kankaiden käyttö satiinissa tekee siitä myös joustavamman kuin luonnonsilkin käyttäminen. Silkittömät satiinit ovat myös selvästi halvempia, mikä voi tehdä niistä paremman valinnan tyynyliinaksi.

 

Silkki vs Satiini

Silk

Satin

  • Hengittävä kangas
  • Allergiaystävällinen, koska se on luonnostaan resistantti mm. sienille, homeelle ja allergeeneille 
  • Ei synteettisia ainesosia
  • Saattaa olla suotuisampi akne-iholle
  • Selvästi halvempi
  • Helpompi löytää kivijalka- sekä nettikaupoista
  • Voi pestä muun pyykin mukana
  • Joskus pehmeämpää kuin luonnonsilkki

 

Sileän tyynyliinan hyödyt

Kun silkin ja satiinin erot on tehty selväksi, voidaan vetää yhteen näiden kankaiden käytön hyödyt. Tässä kohtaa vastakohdat eivät täydennä toisiaan, vaan sileiden hiusten paras unikaveri on sileä tyynyliina.

Huomattavaa on myös, että silkkinen tyynyliina saa olosi tuntumaan kuninkaalliselta, kuten hotellin lakanatkin. Viileältä ja pehmeältä tyynyltä nouseminen on entistä haastavampaa aamuisin, mutta tukka on noustessa sentään takuton.

Suoran ja sileän hiustyylin lisäksi sileät tyynyliinat ovat ehdottomasti myös kiharatukkaisen kaveri, koska se auttaa kiharoita erottumaan ja suortuvia pysymään vahvoina. Curly girl, täydennä sinäkin siis lahjatoivelistaasi.

Kun hiukset eivät katkeile, saat myös kasvatettua niitä nopeammin. Säästä hiuksiasi ja ihoasi, tätä trendiä kannattaa kokeilla!