TAMMIALE! KAIKKI -40% TAMMIALE! KAIKKI -40%

Kuinka usein hiukset tulisi pestä?

Olet varmaan kuullut ja itsekin venkoillut hiustenpesusi kanssa joskus. Nyt ei kuitenkaan olla enää kuitenkaan keskiajalla, joten juoksevan veden ja hiustuotteiden luulisi tekevän homman helpoksi. Millä aikavälillä tukkaa pitäisikään siis pestä?

Ketään tuskin yllättää, että vastaus riippuu täysin kunkin omasta hiustyypistä, hiusten kunnosta ja aktiivisuustasostasi. Jokaisen tulee siis löytää oma rytminsä hiusten pesuun, joka voi vaihdella päivittäisestä viikkoon!

Näillä ohjeilla pystyt kartoittamaan sinulle sopivaa aikataulua.

 

 

 

Hiustyyppi

Hiustyyppi on yksi suurimmista tekijöistä hiustenpesun tarpeellisuuden suhteen. Mitä ohuempaa ja "latteampaa" hiuksesi on, sitä useammin joudut sitä pesemään. Paksu ja tuuhea tukka pysyy ilmavana pidempään.

Kiharatyypillä on tässä oma roolinsa, mutta se ei ole paksuuden ainoa mittari. Kokeile ottaa hius peukalosi ja etusormesi väliin ja pyöritellä sitä. Jos et tunne mitään, hius on todella ohut. Jos tunnet hiuksen, se on keskipaksuinen ja ehkä jopa normaalia isompi.

Jos nyt huomasit, että hiuksesi ovat ohuet, älä panikoi. Nyt puhutaan vain yksittäisten hiusten paksuudesta, ei niiden määrästä mahdollisesti todella tuuheassakin tukassa.

 

Hiusten kunto

Tukan hyvinvointi voi vaikuttaa kuitenkin suuntaan tai toiseen. Kuiva ja halkeileva hius ei näytä nopeasti rasvaiselta, mutta imee toisaalta päänahan öljyjä nopeammin kuin tiivis ja suojaisa suortuva. Voit kokeilla myös hiuksesi kuntoa venytystestillä:

Nappaa irti yksi hius ja pyöräytä sen kumpikin pää sormiesi ympäri, kuin olisit puhdistamassa sillä hammasvälejä. Älä tee niin oikeasti, mutta näin estät hiuksen luistamisen. Koita sitten venyttää hiusta sormiesi välissä. Jos se katkeaa heti, on elastisuus todella alhainen ja kunto huono. Hyväkuntoinen hius venyy jopa puolitoistakertaiseksi alkuperäisestä.

Ennen kuin hätäännyt tai innostut näiden testien seurauksena muista kuitenkin, että hiuksen rakenne muuttuu jatkuvasti. Helppoja parannus- ja ylläpitokeinoja ovat hoitoaineet, öljyt ja keratiinihoidot! Jos venytyskoe oli kohdallasi epäonnistunut, kannattaa myös vaihtaa shampoo erityisen vahvistavaan versioon.

 

Aktiivisuustasosi

Jos olet fitnessmimmejä, peset luultavasti tukkasi jokaisen kunnon treenin jälkeen. Se ei ole aina välttämätöntä, mutta ulkonäön kannalta ehkä tarpeellista. Hiki ei itsessään ole tukan pahin likaaja, mutta se levittää samalla talia, joka tekee rasvaisen vaikutelman.

Työkin voi vaikuttaa

Jos käytät vapaa-ajalla tai töissä jatkuvasti hattua, olet varmaankin huomannut tukan likaantuvan ja latistuvan nopeammin. Fyysisempi työ tai sellainen, jossa altistut pölylle tai muulle lialle voi aiheuttaa myös päänahan kutinaa tai allergioita, jos sitä ei pese säännöllisesti pois.

Hiustuotteet

Hiuslakat, vahat ja muut kampausta ylläpitävät tuotteet etenkin juuren lähellä tulee pestä pois, kuten meikitkin. Aineiden jämät voivat muuten kerrostua päänahkaan ja aiheuttaa kutinaa tai hilseilyä. Päänahan hieroja on helppo apu näiden ainejämien poistoon ja parantaa muutenkin tukan hyvinvointia!

Asuinpaikka

Suomen kylmä ja kuiva ilmasto on laiskan hiustenpesijän puolella, sillä kostea ja hikinen ilma pakottaa freesaamaan tukkaa useammin. Talvikaudella pipon käyttäminen voi kuitenkin hankaloittaa asiaa, siksi voit kokeilla esimerkiksi korvat peittävää neulottua pantaa.

 

Milloin on aika?

Dermatologit sanovat peukalosäännöksi, että hiukset kannattaa pestä kun ne alkavat näyttää likaisilta tai runsaan hikoilun jälkeen. Liian neuroottiseen hiustenpesuun ei siis tarvitse ryhtyä. 

Pidennät pesuväliä helpoiten hyvillä tuotteilla, jotka pitävät hiuksen pinnan ehjänä, eloisana ja ilmavana. Viiden tähden vinkki: Meidän oma Smoothing-Kit.